TECHNIEK-EVENTS

PET VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS

PET is de afkorting van Promotie Evenement Techniek.
In najaar 2011 maakte ik voor de eerste keer kennis met, het toen enige PET-event in Noord-Holland, PET IJmond. De happening maakte grote indruk op mij door de positieve energie die op de eventlocatie aanwezig was. Het enthousiasme van de aanwezige kinderen en volwassenen was geweldig en op de terugweg in de auto besloot ik dat ik hetzelfde wilde organiseren in Zaanstad.

Twee en een half jaar later vond de eerste editie van PET Zaanstad plaats. In die twee en een half jaar lukte het om de stichtingen voor Primair Onderwijs in Zaanstad, Agora en Zaan Primair, enthousiast te maken voor de organisatie en samen is het gelukt het event te realiseren. Het samenwerken met andere partijen is vanaf dat moment elke dag toegenomen en inmiddels zijn er veel meer PET-events in Noord Holland, zie www.petevents.nl.
Kijk naar het filmpje en je begrijpt waarom ik zo enthousiast ben over PET-Events.

Een PET-event is een happening die normaliter plaatsvindt in een grote (bedrijfs)hal. In de hal staan rond de 20 verschillende doe-activiteiten opgesteld waar bezoekers anderhalf uur aan mogen deelnemen. Per rondje betekend dit dat er ca. 80 begeleiders en ca. 250 bezoekers in de hal aanwezig zijn.

TECHNIEK-ONTDEKKINGSREIS IN DE ZAANSTREEK

In samenwerking met het Primair Onderwijs en de Gemeente Zaanstad werkte ik aan een lesprogramma voor leerlingen uit groep 8 die eerder het PET Zaanstad hebben bezocht. Materiaal dat specifiek aansluit op het event en dat in het algemeen de leraren ondersteunt bij het vormgeven van technieklessen. Leerlingen krijgen in duo’s een rondleiding door een Zaans bedrijf, van dit bezoek maken zij een verslag en poster wat wordt gepresenteerd aan de eigen klas. Na de succesvolle pilot in schooljaar 2019/2020 is het programma beschikbaar gekomen voor iedereen, onder de naam “Op ontdekkingsreis in de 7 werelden van techniek”.

TECH TALK

De coördinatoren van de STO’s en de RIF’s in de kop van Noord-Holland willen graag dat techniekdocenten van vmbo en MBO kennisdelen, elkaar ontmoeten en elkaar inspireren. Elk jaar willen zij daarvoor een conferentie organiseren, de eerste stond gepland voor november 2020. Corona gooide roet in het eten en het leek niet door te kunnen gaan. Gelukkig toch wel! In samenwerking met Foxity Film werd vanuit opleidingshotel Bed&Bussiness in Heerhugowaard TECH-Talk uitgezonden. En afwisselende en informatieve online bijeenkomst met 100 bezoekers. Het was een groot succes. 

Zie https://www.youtube.com/watch?v=XGu0Z7ohpfQ.
Als opmars naar TECH-Talk werden bestaande projecten in Noord-Holland Noord in beeld (en geluid) gebracht. Informatieve en inspirerende podcasts van 30 minuten, waar projectleiders en betrokkenen in gesprek gaan met mij. Ben je nieuwsgierig, bekijk het samenvattende filmpje of beluister gelijk de hele podcast https://www.techportal.nl/techportal-in-beeld-en-geluid.