Selecteer een pagina

TECHNIEK-EVENTS

SCHOOLJAAR 2019/2020
Na 8 jaar en 13 PET-events ben ik nog altijd enthousiast over het concept en de doelen van een PET-event. Nu de verschillende events “staan” en min of meer “ingeburgerd” zijn zal ik meer aandacht en tijd gaan besteden aan de diepere doelstellingen, denk aan verbinding met het bedrijfsleven, aansluitend lesmateriaal en het informeren van ouders/verzorgers van jonge leerlingen. Een uitdaging waarin genoeg terrein te veroveren valt en die veel kan bijdragen aan het ontdekken van (intrinsiek) talent, de vormgeving van (techniek)onderwijs en het maken van goede, toekomstgerichte keuzes. Om het goed te kunnen doen richt ik mij daarvoor op de regio waarin het allemaal begon, waar mijn netwerk het grootste is en waar ik woon, Zaanstad.
Binnen de Sterk Techniek Onderwijs regeling wordt een aansluitend techniekevent ontwikkeld, voor de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs. Omdat er in meer Noord Hollandse regio’s behoefte is aan een dergelijk event wordt samenwerking gezocht met deze regio’s. Het event zal een aansluiting worden op het PET (groep 7) en de Techniek-ontdekkingsreis (groep 8). Het bedrijfsleven zal een grote rol (moeten) gaan spelen om te zorgen dat het onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar afgestemd raken en een vloeiender aansluiting ontstaat.

PET voor het Primair Onderwijs

PET is de afkorting van Promotie Event Techniek. 
In najaar 2011 maakte ik voor de eerste keer kennis met, het toen enige PET-event in Noord-Holland, PET IJmond. De happening maakte grote indruk op mij door de positieve energie die op de eventlocatie aanwezig was. Het enthousiasme van de aanwezige kinderen en volwassenen was geweldig en op de terugweg in de auto besloot ik dat ik hetzelfde wilde organiseren in Zaanstad.
Twee en een half jaar later vond de eerste editie van PET Zaanstad plaats. In die twee en een half jaar lukte het om de stichtingen voor Primair Onderwijs in Zaanstad, Agora en Zaan Primair, enthousiast te maken voor de organisatie en samen is het gelukt het event te realiseren. Het samenwerken met andere partijen is vanaf dat moment elke dag toegenomen en inmiddels zijn er meerdere PET-events in Noord Holland, zie www.petevents.nl.

Kijk naar het filmpje op deze pagina en je begrijpt waarom ik zo enthousiast ben over PET-Events.  

TECHNIEK-ONTDEKKINGSREIS in de Zaanstreek

In samenwerking met het Primair Onderwijs en de Gemeente Zaanstad werk ik aan schoolmateriaal voor leerlingen uit groep 8 die eerder het PET Zaanstad hebben bezocht. Materiaal dat specifiek aansluit op het event en dat in het algemeen de leraren ondersteunt bij het vormgeven van technieklessen. Leerlingen krijgen in duo’s een rondleiding door een Zaans bedrijf, van dit bezoek maken zij een verslag en poster wat wordt gepresenteerd aan de eigen klas. Voor schooljaar 2019/2020 is het doel om voor 6 scholen een ontdekkingsreis te organiseren bij 6 Zaanse bedrijven. Met de opgedane ervaringen worden doelen en mogelijkheden verbeterd en uitgebreid voor het jaar daarop, zodat zoveel mogelijk scholen en bedrijven willen, kunnen en zullen meedoen.