Selecteer een pagina

(VOOR)LEZEN & INSPIRATIE

Naast techniek en creativiteit ben ik ook erg dol op lezen. Er zijn veel leuke kinder- en prentenboeken over en met techniek erin.
Maak het jezelf niet te moeilijk en doe aan techniek(les) tijdens het (voor)lezen. Boeken/verhalen kunnen dienen als onderwerp voor een langer project. Hieronder een aantal fijne boeken om inspiratie op te doen.

Veel lees- en techniekplezier toegewenst!

De Zwijnenbende
door Jan Paul Schutten -> voorlezen.

Lesbrief bij De Zwijnenbende -> doen met de klas!

Sebastiaan en Maroesjka redden met hun vader twee varkens uit de rivier. Als ze horen dat de varkens eigenlijk naar de slacht moeten, koopt hun vader de dieren. Het gezin besluit meteen vegetariër te worden. De varkens voelen zich al snel thuis bij de familie. Er is alleen een probleem: ze kunnen niet blijven. Hoe moeten ze dat oplossen?
Intussen heeft de vader van Sebastiaan en Maroesjka een nieuw vegetarisch gerecht bedacht: Gourmandises. Die zijn zo lekker dat ze al snel een enorm succes worden. Maar hoe maak je ineens duizenden kilo’s van zo’n product per dag? Heb je dan veel koks nodig? Of juist goede machines?

(.

Meneertje Streepjespyjama
door Michaël Leblond en Frédérique Bertrand.

Voorleesboek voor kleuters met magische “pyamakijker”.

Het is bedtijd en meneertje Streepjespyjama gaat slapen. De lezer mag meereizen in zijn droom naar een wereldstad met veel mensen, gebouwen, auto’s en lichtjes. Alles is ongelooflijk en alles beweegt! (Dankzij het bijgeleverde transparante streepjesvel, komen de afbeeldingen tot leven: mensen bewegen, wielen draaien en lichtjes flikkeren)

 

Groeten uit 2030
door Jan Paul Schutten

Stel je eens voor: je vriendin die aan de andere kant van de wereld woont, verschijnt tijdens het telefoneren levensgroot op je muur. Super kleine computertjes die je overal kunt plaatsen, bijvoorbeeld in je behang of op je fiets. Een robot die je helpt met je huiswerk. Allemaal fabeltjes denk je? Echt niet! Wacht maar af
Iedereen vraagt zich wel eens af hoe de wereld er in de toekomst uit zal zien. Is alles computergestuurd? Zijn er nog bomen of planten? Dit kunnen we nu alleen nog maar raden, maar er zijn aanwijzingen genoeg.
Maak je dus maar klaar voor een heuse trip naar de toekomst!

Transport encyclopedie voor kinderen

Over auto’s, vrachtwagens, fietsen, boten, schepen, treinen, trams, vliegtuigen, zweefvliegtuigen, helikopters, luchtballonnen, ruimteschepen, etc. Rijk geïllustreerd!

Roza Rozeur Ingenieur
door Andrea Beaty en David Roberts

Waar andere mensen een hoop troep zien, ziet Roza Rozeur inspiratie. De verlegen Roza bouwt ’s avonds, alleen op haar kamertje, van allerlei spulletjes de meest geweldige constructies. Worstjes-op-brood-automaten, zweefbroeken, slangen verdrijvende kaassliert hoeden. Iedereen zou er van onder de indruk zijn – als ze zou laten zien wat ze gemaakt heeft. Maar omdat ze bang is om te mislukken verbergt Roza haar uitvindingen onder haar bed. Totdat haar overgroot tante Roos op bezoek komt. Zij laat Roza zien dat je je voor een eerste mislukking niet hoeft te schamen – je moet er juist een feestje van maken! 

Ada Dapper Wetenschapper
door Andrea Beaty en David Roberts

Ada Dapper is een klasgenoot van Roza Rozeur en inspireert kinderen tot nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen. Waarom zitten er puntige stekels aan een roos? Waarom groeien er haren in een neus?
Het hoofd van Ada zit vol met dit soort vragen en ze is eindeloos nieuwsgierig. Het boek gaat over het oplossen van problemen en nooit opgeven. Het leert dat vragen niet altijd tot antwoorden leiden, maar juist tot meer vragen.

Wereldvrouwen, 50 vrouwen en meisjes die het verschil maakten

Niet alleen over creatieve geesten of slimme denkers maar ook sterke leiders, wereldverbeteraars en dapper helden kom aan bod. Inspirerend boek om kinderen aan te sporen hun intrinsieke talent in te zetten en hun hart te volgen als het gaat over het kiezen van vervolgopleiding en beroep.

Tinka’s toverreis “natte voeten, droge voeten” 
door Suzanne Klinkhamer en Barbara Mulderink

Tinka is zeer geïnteresseerd in haar omgeving en vergeet daardoor geregeld de tijd. Daardoor komt zij nogal eens te laat op school. Juf is het zat en voor straf moet ze een spreekbeurt voorbereiden over het thema Nederland Waterland. Thuis neemt een kraai haar mee in een toverballon en laat haar onderweg niet alleen zien waarom Nederland ook wel Waterland wordt genoemd, maar hij geeft ook informatie over o.a. snelwegen, duinen, dijken, Deltaplan, waterkering enz. Tinka’s strafwerk is geweldig leuk en daarom helemaal geen straf. Voor haar spreekbeurt krijgt zij een groot compliment!


André het astronautje door André Kuipers  

In 2011/2012 woonde en werkte André Kuipers 6 maanden in het Internationale Ruimtestation ISS. Tijdens deze ruimtereis bedacht hij André het astronautje, het eerste boek dat in ruimte werd geschreven. In de jaren daarna volgden meer avonturen.

Het GROTE boek met EXPERIMENTEN

Het ontdekken van wetenswaardigheden is het leukste wat er is! Meer dan 200 spannende experimenten over de geheimen van water, licht, magnetisme, elektriciteit, chemie en lucht. Ontdek hoe dagelijkse dingen werken met een aantal spectaculaire resultaten.

Het grote experimentenboek voor kinderen

Verzameling van ruim 200 proefjes die kinderen thuis of op school kunnen doen. Van elk experiment wordt beschreven wat nodig is (voornamelijk ingrediënten uit de keukenkast), de aanpak, de verschijnselen/waarneming en een korte uitleg Ondersteund door tekeningen. De proeven zijn verdeeld in vier groepen die samenhangen met de seizoenen, te herkennen aan verschillende kleuren.

Onderzoekend en ontwerpend spelen wetenschap en techniek voor kleuters

Wetenschap en techniek met kleuters? Jazeker, kleuters zijn enorm uit te dagen met W&T! Dat bewijzen de 40 activiteiten in de inspiratiemap ‘Onderzoekend en ontwerpend spelen’. De praktische lesideeën hebben in de klas hun waarde voor peuters en kleuters bewezen. Dit is een zeer veelzijdig en breed in te zetten inspiratiemap, waarmee (aankomende) leerkrachten en andere professionals die werken met jonge kinderen, toekomstgericht onderwijs kunnen vormgeven.

    

“In 30 seconden” boeken”

Bijvoorbeeld “Forensische wetenschappen in 30 seconden” en “Wetenschappelijke theorieën in 30 seconden”.

De boeken behandelen 50 onderwerpen, steeds 1 tekstpagina met daarnaast een paginagrote illustratie ter verduidelijking. Tussendoor woorden toonaangevende namen uit het vakgebied beschreven en hun verdienste voor het vakgebied. Heldere beschrijvingen die voor leken goed te lezen en begrijpen zijn.
Naast genoemde boeken bestaan meer 30 seconden boeken, bijv. over kunst of antropologie.